Moestuinieren met Suus | Suzanne Broers

Vanaf een zaadje, tot het bereid op je bord ligt: wat een genot!

Halve zakken “verse” groenten weggooien. Dat kwam geregeld voor. En wat had en heb ik daar een hekel aan. Toch verkeerd de weekboodschappen ingeschat. Of ik had ineens een aantal eters minder in een week.

Afgelopen jaar heb ik voor het 2e jaar op rij mogen eten van mijn moestuin op wielen (Towergarden). Een ieder pakt wat rauwkost voor bij de lunch en na een werkdag plukken we wat we die dag gaan eten. Geen onnodige verspilling, en de smaak is gewoon echt goed. De borden worden nu met smaak leeg gegeten! Vanaf een zaadje, tot het bereid op je bord ligt: wat een genot!

Barbara Leijten

Moestuinverhalen_anoniem

Een geweldige oplossing om het jaar rond te kunnen telen

Wat is de moestuin op wielen (Tower Garden) een geweldige oplossing om het jaar rond alles wat boven de grond groeit te kunnen telen. En wat is het heerlijk om te doen.
Met alles wat in de wereld gebeurt, ben ik zelfredzaam en is spitten plus onkruid wieden niet meer nodig. Oogsten wat nu op het bord komt en de plantjes groeien door, waardoor er veel meer variatie op het bord komt en veel minder voedsel weggegooid wordt.

In januari kwam de eerste moestuin op wielen in huis en in mei de tweede. De droogte gaat voor schaarste en hoge prijzen zorgen, maar met de opbrengst ben ik zelfs in staat anderen te helpen aan een bord gezond eten.

Marianne Brom

Moestuinverhalen_Marian

Wat een ingenieus systeem zo’n moestuintoren

Wat een ingenieus systeem zo’n moestuin op wielen. Ik had in de tuin al een moestuinbak, maar daarin ben je enorm seizoensgebonden. Toen de moestuintoren mijn pad kruiste was ik meteen verkocht. Wat ik zo geweldig vind aan de torens is dat je het hele jaar rond biologische groente kunt kweken in de meest optimale omstandigheden. Ik eet veel salades en nu pluk ik elke dag de sla die ik nodig heb. Super vers en biologisch geteeld. En dat zomer en winter. Zoveel productie op zo’n klein oppervlak, wie wil dat nu niet?

Ik ben begonnen met 1 moestuin op wielen, maar je raakt al snel verslaafd en dus heb ik inmiddels een tweede erbij. En je kunt de lekkerste dingen maken van de groente en kruiden uit je toren. Neem bijvoorbeeld de rucola en basilicum. Daarvan maak je de heerlijkste rucola pesto. En als je de pesto mengt met mayonaise en oude kaas, krijg je verrukkelijke pesto kaassalade. Benodigdheden:

* 75 gr rucola
* 15 gr basilicum
* 2 el pijnboompitten
* olijfolie
* 2 el grana padano kaasschaafsel
* scheutje citroensap
* 1 teen knoflook

Doe alles bij elkaar in de blender en draai tot een lekkere pesto. Voor de pesto kaassalade neem je twee eetlepels rucola pesto en 2 flinke eetlepels mayonaise en een handje geraspte oude kaas, roer dat door elkaar….heerlijk bij gegrilde groente, op je boterham, bij vis, bij vlees.

Marian van Tour

Moestuinverhalen_Iris

Simpel, snel en als ik het kan, kan jij het zeker. En Suzanne laat je ermee groeien!

Graag deel ik mijn verhaal van nu inmiddels diverse seizoenen van de verticale moestuin. Onder de geweldige begeleiding van Suzanne die haar kennis en ervaring deelt, van workshop tot online support. Suus haar online support is ‘just a phonecall away. ‘ Dit is ook echt zo en vanwege de afstand is het videobellen om over mijn schouder mee te kijken erg fijn geweest in het begin. Zo heb ik nu binnen naast de eettafel, in mijn massagepraktijk, zolder en logeerkamer m.b.v. lampen, groentes en kruiden gegroeid. Maar ook buiten op een niet zonnig dakterras en half in een serre vanuit mijn eigen ervaring kunnen kweken en uiteraard heerlijk gegeten.

Mijn fysieke inspanning van vroeger is niet meer zo fraai als het was door een chronische zere rug die mij verhinderd op knieën te wieden en in tuinen te woelen. Daardoor is dit ideaal, soms zit ik, of sta en rol de verticale moestuin op wielen naar een ander plekje. Bij verhuis gaan de onderdelen zo uit elkaar. Ik heb geen gereedschap of ruimtes meer nodig in mijn steeds kleinere woonruimte. Maar ik heb nu wel een tweede toren omdat het dan 2x zo leuk is. Favorieten zijn de diverse salades en kruiden. Een voor mij ideale etenswijze, en snel. Zeer smaakvol en een erg leuke bezigheid. Het voelt goed dat ik mijn deel zo doe m.b.t. duurzaamheid, ik gebruik minder plastic, minder water en eet zonder ‘E’s en spray’s'. Ik gooi zo niks aan eten weg, eet meer gevarieerd en leer meer van elkaars tuinieren en het delen van recepten. Ik kan dan ook niet anders dan aanbevelen de workshop, online of offline, bij Suzanne te volgen, te proeven, en het zelf te doen en ervaren.

Of je nu start met 1, 2, 10 torens of meer.  Een kind kan al zaaien, de nutriënten zijn startklaar, soms oogst ik micro’s en sla en zijn ze in no time gegroeid en snoeiklaar. Simpel, snel en als ik het kan, kan jij het zeker. En Suzanne laat je ermee groeien!

Iris

Moestuinverhalen_Gonneke

De natuur binnen halen verbindt mensen

Ik zocht een oplossing om binnen te kunnen telen voor mijn klanten. Toen ik de moestuin op wielen (Towergarden) zag wist ik direct: dit is het! Met 1 m2 ruimte, 98% minder waterverbruik, zero waste noch schadelijke gewasbescherming én een hogere nutriëntenwaarde was de keuze snel gemaakt. De vormgeving is aantrekkelijk, installatie kost een half uurtje tijd en de communicatie is prima.

Voor eco gerichte organisaties ideaal voor een continue (jaarrond) aanvoer van verse, hoogwaardige ingrediënten voor de lunch op het werk. Medewerkers zien hun voedsel groeien in het bedrijfsrestaurant. Ze hoeven niet te graven of onkruid te wieden en plukken letterlijk de vruchten. De nieuwe (en oude) generatie werknemers is er dol op.

De natuur binnen halen verbindt mensen. Ook voor universiteiten, verzorgingshuizen, scholen en restaurants is de moestuin op wielen (Towergarden) een uitkomst.

Gonneke