Een Dag op de Towergarden Farm van Landware: Een Duurzame Ontmoeting met Groen

Op een zonnige 20 oktober vertrokken we met ons team naar de Towergarden Farm van Landware. Een dag vol inspiratie, uitwisseling van ideeën en het ontdekken van duurzame kweekmethoden stond ons te wachten. Bij aankomst werden we begroet door de geur van versheid en de aanblik van de marktwinkel met lokale producten en de productie van de Kwekerij.

De dag begon met heerlijke koffie en huisgekweekte thee, genoten temidden van ons team dat al druk bezig was met het uitwisselen van gedachten. Vervolgens maakten we kennis met het moestuinteam van Landware, waar vier mensen zich fulltime wijden aan de traditionele moestuin, terwijl één persoon verantwoordelijk is voor de Verticale Farm. Deze verdeling zorgt ervoor dat ze gezamenlijk de volledige productie beheren.

Bij het betreden van de kas werden we begroet door een verblindende netheid. Dorian, onze gids, leidde ons rond en onthulde de geheimen van hun kweekmethoden. Hij deelde openhartig zijn productiehoeveelheden en hoe nabijgelegen restaurants en recreatieparken hiervan profiteren. Op maat gemaakte kweek voor specifieke verzoeken en een oogstmethode die handig is voor de afnemers vormen de kern van hun duurzame benadering.

Met 180 Towergardens, variërend van 13 hoog met 4 planten tot 26 hoog met 8 microgreens, biedt de boerderij een indrukwekkend schouwspel van vers groen. Deze opstelling is bovendien aanpasbaar per seizoen, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op veranderende behoeften. Het visuele en olfactorische festijn maakte het moeilijk om alles vast te leggen met onze film- en fotocamera’s; sommige ervaringen zijn simpelweg onvergetelijk.

De watervalachtige symfonie van water, geactiveerd om de zoveel tijd, voegde een verrassend element toe aan onze verkenning. Als een levendig equivalent van de Niagara Falls, overspoelde het geluid ons terwijl we ons verdiepten in de geheimen van duurzame landbouw.

We namen ook de tijd om de traditionele moestuin te verkennen, bewonderend hoe vier toegewijde mensen zo’n uitgestrekt gebied konden beheren. Echter, Dorian’s vermogen om in dezelfde tijd zijn helft van de productie op de boerderij te beheren, getuigt van een buitengewone duurzame ontwikkeling.

Tijdens de lunch in de bistro van Landware werden we getrakteerd op Ratatouille met rijst en salade, allemaal bereid met verse producten van de Towergarden. Terwijl we genoten van onze maaltijd, droomden we over de mogelijkheid van een toekomstige Towergarden-conferentie in de evenementenlocatie (voormalige kerk) omgeven door B&B-kamers en een appartement.

Al met al was het bezoek aan de Towergarden Farm van Landware een bron van inspiratie die nog lang in onze gedachten zal blijven. Dank aan Steven, Dorian, Anna en Anne voor de warme ontvangst en het delen van jullie geweldige werk. Dit was meer dan een bezoek aan een boerderij; het was een reis naar een duurzame toekomst, doordrenkt met frisheid en groen.